Adag: 8 fő
Összetevők:
- 3 db padlizsán
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g burgonya
- 500 g darált bárányhús
- 5 evőkanál paradicsompüré
- 800 g konzervparadicsom (egész, hámozott)
- 1 teáskanál római kömény
- 1 ág rozmaring
- 1/2 teáskanál fahéj
- 3 teáskanál vaj
- 5 evőkanál liszt
- 750 ml tej
- 1 tojás
- 100 g parmezán
- 100 g szerecsendió
- 100 g só
- 100 g bors
- 100 g olaj a sütéshez
- 100 g olaj az edény kikenéséhez
Edények: papírtörlő, vágódeszka, kés, nagy lábas, serpenyő, sütő, nagy főzőedény, habverő, tepsi
Vágjuk a padlizsánt nagyjából 1 centiméteres szeletekre, aprítsuk finomra a hagymát és a fokhagymát. Sózzuk be a padlizsánszeletek mindkét oldalát, helyezzük el azokat a papírtörlőn, és tegyük félre nagyjából 20 percre. Közben mossuk meg és dörzsöljük át a burgonyát, és nagyjából 15 percig főzzük közepes lángon héjastul, majd tegyük félre.
Hevítsük fel az olajat egy lábasban közepes lángon, adjuk hozzá a darált bárányt, majd süssük nagyjából 3 percig, amíg meg nem barnul. Ezt követően adjuk hozzá az aprított hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a paradicsomkonzervet. Keverjük össze, majd ízesítsük sóval, római köménnyel, rozmaringgal és fahéjjal. Lassú tűzön hagyjuk főni nagyjából 50 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Közben töröljük szárazra a padlizsánokat papírtörlővel. Közepes lángon hevítsünk olajat egy serpenyőben, és süssük benne aranybarnára a padlizsánok mindkét oldalát. Helyezzük át a padlizsánokat egy papírtörlővel kibélelt tányérra, hogy lecsöpöghessenek.
A besamelmártáshoz olvasszunk vajat közepes lángon egy főzőedényben. Szitáljuk bele a lisztet, és folyamatos keverés mellett várjuk meg, amíg masszaállagú lesz. Amikor buborékokat látunk, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, majd keverés közben fokozatosan adagoljunk hozzá tejet. Keverjük erőteljesen, amíg a mártás sima nem lesz, majd hagyjuk főni nagyjából 3-4 percig, amíg be nem sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a tojást. Ízlés szerint ízesítsük szerecsendióval, sóval és borssal.
Kenjünk ki egy nagy tepsit olajjal. Vágjuk vastag szeletekre a burgonyát, osszuk el egyenletesen a tepsi alján, majd finoman sózzuk meg. Tegyünk egy padlizsánréteget a tetejére, majd a húsos szószt, szórjuk meg sajttal, és öntsük a legtetejére a besamelmártást. Süssük a muszakát 200 °C-ra előmelegített sütőben nagyjából 45 percig, vagy amíg meg nem dermed a szósz a tetején, és barnára nem pirul a sajt. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt felszeletelnénk. Jó étvágyat!
Miután átélted az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnod. A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!
Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheted a szeretteiddel töltött időt!