Skip to Content

GYIK

A mosogatógép használata megkönnyíti a házimunkát, és időt is segít megtakarítani. Továbbá, környezetvédelmi előnyei is vannak, mert a mosogatógép kevesebb energiát és vizet használ, mint a kézzel való mosogatás. Általánosságban, minden olyan edény, amely mosogatógépben mosható, vagy erre vonatkozó jelöléssel van ellátva, mosogatható gépben. Néhány egyszerű szabályt betartva és a megfelelő Somat termékeket használva minden alkalommal tiszta, foltmentes és ragyogó eredményt érhet el.

Előöblítés/mosogatás
A mosogatógép típusától függően, bizonyos öblítési ciklussal rendelkező programokat közvetlenül kiválaszthat. Ezek intenzívebb tisztítást nyújtanak. A megfelelő információt a mosogatógép kézikönyvében vagy a gyártó honlapján találja meg. Az előöblítés során minden könnyen eltávolítható ételmaradékot hideg vízzel leöblít a gép. A mosogatási ciklus friss vízzel kezdődik, a mosogatószer pedig automatikusan adagolódik hozzá az adagoló rekeszből. A választott programtól függően, a víz hőfoka 35°C és 75°C közöttre melegszik fel. A ciklus 15-től 90 percig tarthat, és a víz kiszivattyúzásával végződik.

Köztes öblítés
Minden program tartalmaz köztes öblítést. A tisztítószer és a további ételmaradékok a köztes öblítés során távoznak az edényekről. Ez a víz kiszivattyúzásával végződő művelet készíti elő az edényeket a végső öblítésre.

Végső öblítés
Az előöblítési programot kivéve minden program tartalmaz végső öblítést. A víz befolyik a gépbe, és a standard programoknál a víz hőfoka 75°C-ra melegszik fel. A melegítés során az öblítő kamrában található öblítőt a gép automatikusan adagolja a mosáshoz. Ha Somat All in 1 vagy Gold tablettát használ, nincs szüksége öblítőre, hiszen ez már megtalálható ezekben a termékekben.

Szárítás
A poharak gyors mosogatására szolgáló „csak öblítés” cikluson kívül minden program tartalmaz szárítást. Az öblítési folyamat során az edények által elraktározott hő elősegíti a száradást. A száradás 2-től 70 percig tarthat.

Vízlágyítás
A mosogatógépek nagy többsége alkalmas a Somat vízlágyító sóval való használatra. A melegítés során az öblítő kamrában található öblítőt a gép automatikusan adagolja a mosáshoz. Ha Somat All in 1 vagy Somat Gold tablettát használ, nincs szüksége mosogatógép só hozzáadására, ha a vízkeménység nem haladja meg a 21 °dH értéket (német vízkeménységi skála).

Először is csökkentheti a mosogatás hőmérsékletét 50°C-ról 55°C-ra. Így évente akár 84 kWh energiát és 1497 liter vizet lehet megspórolni.

Másrészt automata programot használjon. Ez megtalálja a gépben lévő edények számára a legjobb beállításokat, és a megfelelő áram- és vízmennyiséget alkalmazza. A gyártó utasításai szerint töltse be és rendezze az edényeket. Rendszeresen ellenőrizze a kifolyónál a szűrőrendszert. Végül, amikor csak lehetséges, mindig teljesen töltve használja a mosogatógépet.

Az automata programok automatikusan megtalálják a mosogatógépben lévő edényekhez a legjobb beállításokat, és a megfelelő áram- és vízmennyiséget alkalmazzák, így hozzájárulnak a környezet védelméhez.
A modern mosogatógéphez való mosogatószerek, ha az előírás szerint használják őket, a kívánt tisztítási eredményt képesek akár 50-55°C-on, automatikus programokkal elérni.

A mosogatógépben mosható és a mosogatógép-biztos kifejezéseket gyakran használják az edények leíró jellemzőjeként. A mosogatógépben mosható kifejezést nem határozták meg hivatalosan, csak az edények gyártója a tapasztalatra alapozva adta meg. A mosogatógép-biztos kifejezést viszont két nemzetközi szabványban az EN 12875-1 és -2-ben szerepel a meghatározott nem fém edények vizsgálatával és értékelésével kapcsolatban. A vizsgálatok eredményét egy szabványos ikon jelzi, és mutatja a mosogatási ciklusok maximális számát, amelyet az edény sérülés nélkül kibír. A fém cikkekre még nincsenek szabványos vizsgálatok. Azok a fazekak és lábosok, amelyek nem mágnesezhető fémből vagy csak egy alapanyagból készültek, általában probléma nélkül tisztíthatóak mosogatógépben, és gyakran „mosogatógép-biztos” jelöléssel látják el őket. Ha az edény különböző anyagokból készült, pl. a test fémből, a fogantyú műanyagból, és kétsége merül fel, a legjobb, ha megkérdezi a gyártót.

Az edények különféle anyagokból készülnek. Az, hogy egy cikk, hogyan reagál a mosogatógépben való tisztításra, leginkább az alapanyagától és az előállítási módjától függ.

Rozsdamentes acél
Az evőeszközök, lábosok, edények, lapos kínáló tálak, spatulák, merőkanalak és szűrők gyakran rozsdamentes acélból készülnek. A vassal és a szokásos acéllal szemben a rozsdamentes acél nem rozsdásodik. Ez azért van, mert a vasat különböző mennyiségű más fémekkel ötvözik, különösen krómmal és nikkellel. A rozsdamentes acélt általában lehet mosogatógépben tisztítani.

Üveg
Gyakran használják az üveget háztartási cikkeknél olyan különleges tulajdonságai miatt, mint például az átlátszóság, ahogyan megtöri és visszatükrözi a fényt, a csillogás, vízhatlanság vagy a kémiai anyagoknak való ellenállás. Az üveget általában lehet mosogatógépben tisztítani.

Ezüst
A mosogatógépben leggyakrabban tisztított evőeszköz az ezüst. Az automata mosogatógépben való tisztításra nem alkalmas cikkek: a dekoratív alátétek, tálak és lapos edények, teáspohártartók, só és borsszórók, cukorszórók, amelyeket jelentősebb vékonyabb ezüstréteggel vontak be, és gyakran további lakkréteggel rendelkeznek.

Fa
A nem lakkozott fából készült cikkeket, például a nem ragasztott fakanalakat, lehet mosogatógépben tisztítani. De megfakulnak, és gyakran érdes lesz a felületük. A nagyobb felületű vágódeszkák berepedezhetnek. Az edények fa fogantyúi fakóak lesznek és elrepedhetnek. A lakkozott fa nem alkalmas a mosogatógépben való tisztításhoz. A fa megduzzad, ami a lakkréteg lepergését okozza.

Kerámia
A finom porcelánedények négy csoportra oszthatók: agyagedény, kőedény, porcelán és üveges porcelán. Ami ezen anyagok mosogatógép-biztosságát illeti, a szabály: minél keményebb és kevésbé porózus az anyag, annál nagyobb mértékben  mosogatógép-biztos.

Műanyag
A fűtési elemeknek kitett mosogatógépekben a műanyag edények akkor is könnyen deformálódhatnak, ha az alsó kosárba helyezik azokat. Ezért a legjobb megoldás a műanyag cikkeket a felső fiókba tenni. A könnyen foltot hagyó ételek esetén (paradicsomlé, ketchup, répalé, cékla, vöröskáposzta) a műanyagnak megváltozhat a színe.

Az ezüst és rozsdamentes evőeszközök mosogathatók egy mosogatás alatt. Azonban a különböző típusú fémeknek nem szabad a tisztítás során egymáshoz érniük, egyébként a fémek megfakulhatnak, és felületükön foltok képződhetnek.

Az ötvözetlen alumínium a savakkal és a lúgokkal is reakcióba lép, és a felületén is elváltozásokat mutathat, még akkor is, ha csak vízzel lépett reakcióba. Az alumíniumon képződött fekete foltokat „vízkőfoltnak” is hívják. Az ilyen típusú alumínium – például amiből gyakran a fokhagymanyomó készül – nem mosható mosogatógépben, mivel a károsodás visszafordíthatatlan. Az alumíniumból készült lábosok és edények esetében érdemes a gyártóhoz fordulni, hogy az adott cikk mosható-e mosogatógépben vagy mosogatógép-biztos-e. Továbbá, az edények és tálak alján lévő alumínium réteg is okozhatja, hogy az adott edény nem alkalmas a mosogatógépben történő tisztításra.

A mosogatógép betöltése előtt kaparja le a könnyen eltávolítható ételmaradékokat. A mosogatóban való előöblítés nem szükséges és környezetvédelmi szempontból sem tanácsos. Az egyetlen kivételt az olyan maradékok képezik, amelyek nem oldódnak vízben, pl a spenót, cigarettahamu vagy az aprított fűszernövények. Ezeket először le kell mosni, különben más edényeken is megtelepedhetnek.
Az edényeknek biztosan kell állniuk a fiókokban. Az üvegeket különösen biztos pozícióban kell elhelyezni, hogy ne karcolódjanak az által, hogy egymásnak ütköznek.
A csészéket helyezheti a fiókok sarkaiba, míg a mély edények legjobb helye középen van. Nem tanácsos a cikkeket lazán egymás tetejére tenni a fiókon, mert olyan „permetezési holtteret” alakíthat ki, ami megakadályozza, hogy a víz az összes cikket elérje a mosogatógépben.
Továbbá biztosítsa, hogy a szórókarok szabadon foroghassanak.
A nagyobb cikkeket az alsó kosárba kell helyezni, míg a kisebb és kényes cikkeket, például a poharakat és csészéket a felső kosárba.
Az evőeszközöket válogatás nélkül az evőeszköztartó kosárba kell tenni úgy, hogy a fogantyúk lefelé nézzenek. Ha a mosogatógép rendelkezik evőeszköztartó fiókkal, akkor behelyezéskor szétválogathatja az evőeszközöket.
A fűtési elemeknek kitett mosogatógépekben a műanyag edények akkor is könnyen deformálódhatnak, ha az alsó fiókba helyezik azokat Ezért a legjobb megoldás a műanyag cikkeket a felső fiókba tenni.

A program vége után félig nyitott mosogatógép-ajtóval néhány percig várni kell, hogy az edények lehűljenek. A kipakolást kezdje az alsó kosárral, hogy az esetlegesen a felső kosárban maradt vízcseppek ne csöpöghessenek az alsó száraz edényekre.

Ha megfelelően használják, a mosogatógépnek nincs szüksége napi tisztításra, mivel a tisztító kamra és a kosarak automatikusan tisztulnak a mosogatási ciklus alatt. Azonban a szűrőrendszert rendszeresen tisztítani kell.
Ha a mosogatáshoz túl kevés mosogatószert ad vagy a kiválasztott program nem felel meg a szennyezettség mértékének, a nagyobb vagy nagyon zsíros ételmaradékokat a gép nem távolítja el teljesen. Így az edényekről, a zsíros maradékokból vagy az ételrétegből a mosogatógép belsejében maradvány képződik, és a rendszerben a vízáramlás akadályozásával csökkenti a gép tisztítási teljesítményét. Ilyen esetben, vagy más miatt, amikor a tisztítási eredmény már nem kielégítő a belső falakat és a forgó karok szórófejeit meg kell tisztítani.
Tanácsos a Somat géptisztítóval (havonta vagy kéthavonta) tisztítási programot futtatni, mert az tisztán tartja a mosogatógép látható és rejtett víztovábbító alkatrészeit.
A Somat géptisztító helyett a mosogatógép peremeit általános tisztítószerrel is lehet tisztítani. Csak tegye nedves ruhára, és törölje le a szennyeződéseket.

Elsőként, le kell csatlakoztatni a vízleeresztő csövet a szifon előtt, amelyből a kellemetlen szag áradhat. Továbbá fontos, hogy ne legyen törés a csövön.
Másrészt lehetséges, hogy az edények szennyezettségének nem megfelelő mosogatási program kiválasztása miatti lerakódás a szűrőkben okozhatja a kellemetlen szagokat.

Megoldás: Akasszon egy flakon Somat géptisztítót a mosogatógépbe, és az utasítások szerint az egyik legintenzívebb programmal indítson el egy tisztító programot.
Továbbá a problémát okozhatják az ajtószigetelésben lévő maradékok is.

Megoldás: Nedvesítsen be egy ruhát tisztítószerrel, és tisztítsa meg a szigetelést.
Ha azért keletkezik a rossz szag, mert a mosogatógépet hosszú ideig nem használják, ezt a Somat Deo-Perls illatosító használatával elkerülheti. A Somat All in One illetve Gold termékek is segítenek a kellemetlen szagok közömbösítésében, és minden mosogatási ciklus után friss illatúvá varázsolják a mosogatógépét.

Majdnem minden háztartási mosogatógépet rá lehet csatlakoztatni a forróvíz-ellátásra. Szabályként a maximális bemeneti hőmérséklet nem lépheti túl a 60°C-ot – további információért legjobb, ha megkérdezi a mosogatógép gyártóját. Ha a mosogatógép csatlakozik a melegvíz-ellátásra, az energiafogyasztás alacsonyabb lesz, mivel a vízmelegítéshez kevesebb áram szükséges a mosogatási program alatt. A megtakarított energia tényleges mennyisége a bemeneti meleg víz hőmérsékletétől, és a szobahőmérséklettől függ.
A Somat mosogatószer tisztítási teljesítménye bizonyítottan kiváló a meleg vizes csaphoz csatlakoztatott gépeknél is. Még a hőérzékeny összetevők is (mint az enzimek) kifejtik teljes hatásukat: a meleg víz az első ciklusban (a választott programtól függően előöblítés vagy fő ciklus) kb. 30°C-ra lehűl az edények és a belső falak hőmérséklete miatt.

Ha multifunkciós tablettát alkalmaz (pl. Somat All in One vagy Somat Gold), akkor öblítő hozzáadása egyáltalán nem szükséges. Továbbá (a német vízkeménységi skálán) 21°dH értékű vízkeménységig nem szükséges a vízlágyító só hozzáadása. Azonban a keményebb víz esetén ajánlott a vízlágyító só használata, hogy megóvja a mosogatógépet, és jobb eredményeket érjen el. A mosogatógép típusától függően figyelmeztető lámpa is jelezheti az öblítő vagy a vízlágyító só hiányát. Ezeket a lámpákat figyelmen kívül kell hagyni, a megfelelő feltételek mellett, ha multifunkció tablettát használ.

A kézi mosogatószerek nem alkalmasak a mosogatógépekhez. Ezek a termékek habot képeznek, amelyek a gép tálcájába kerülve a víz leállítását idézhetik elő. Ilyen esetben szerelőt kell hívnia a mosogatógép újbóli beüzemeléséhez. Hasonló okból a kézzel előmosogatott edényeket is alaposan le kell öblíteni mielőtt a mosogatógépbe helyezi őket.

70/75 °C intenzív
Közepesen-erősen szennyezett lábosok és edények

65 °C normál vagy általános
Rászáradt ételmaradékok

50/55 °C normál vagy általános
Közepesen szennyezett edények

45/55 °C energiatakarékos/eco
Közepesen szennyezett edények (a normál programnál hosszabb lehet)

35 °C – 45 °C kímélő/poharak
Enyhén szennyezett hőérzékeny edények (különösen poharak)

35 °C – 60 °C gyors/rövid
Enyhén szennyezett edények rászáradt ételmaradékok nélkül (a program egy óránál rövidebb, de magasabb lehet az energiafogyasztása)

Többek között rossz programválasztás, vagy az edények helytelen bepakolása, vagy ha nem oldható maradékok voltak az edényeken. A gyenge mosogatási eredmények elkerülése érdekében, használat után a legmakacsabb ételmaradékokat kaparja vagy törölje le az edényekről, és rögtön helyezze a mosogatógépbe. Biztosítsa az edények helyes elrendezését. A vízpermetező fújókáknak szabadon kell mozogni, és fontos, hogy az adagolóvégeket se akadályozza semmi. Kövesse az edények behelyezésével kapcsolatos tippjeinket.

A szemcsés maradványok a poharakon, csészéken, tányérokon vagy keskeny tálakon akkor keletkeznek, ha az edények túl szennyezettek vagy a mosogatási hőmérséklet túl alacsony. A magas, keskeny poharakat nem szabad a felső fiók sarkaiba helyezni, mert a mosogatóvíz nem tudja akadálymentesen elérni az összes részt. Az ételmaradékokat a gép gyakran akkor nem mossa le, ha az edény „holttérben” volt, azaz más edény akadályozta a fúvókát a program közben. A kiváló eredmény érdekében, rendszeresen ellenőrizze a szűrőrendszert és a fúvókákat, ügyeljen az edények megfelelő elhelyezésére, hogy elkerülje az ételmaradékok lerakódását.

A fekete tea, ha sokáig állni hagyják, egy réteget képez a kanna vagy a csésze belsejében. Ezeket a foltokat bizonyos teafajták esetében különösen nehéz eltávolítani, illetve, amennyiben a helyi víz nagyon kemény. Ezeket a teafoltokat por formátumú mosogatószer megnövelt adagolásával vagy Somat multifunkciós tabletta 50/55°C-os programon való használatával lehet eltávolítani. A Somat multifunkciós termékei, az All in One vagy Gold tabletták képesek a teafoltokat már alacsony hőmérsékleten is eltávolítani.

Amennyiben gyakran használ rövid ciklust vagy mosogat zsíros edényeket a zsíros maradványok felhalmozódhatnak a mosogató rekeszben. A mosogatási programot mindig az edények szennyezettségi foka szerint kell megválasztani. A mosogatógépbe való behelyezés előtt kaparja le az edényekről és lábosokról a zsírmaradékot, pl. a használt evőeszközzel vagy papírtörlővel. A mosogatógép belsejének egyszerű tisztításához a Somat géptisztító használatát ajánljuk.

Amennyiben a vízlágyításra túl gyakran és túl sok vízlágyító sót használ, fehér, vízben oldódó réteg képződhet az edényeken a vízlágyító só tárolójából távozó sóoldat miatt. Ennek okai az alábbiak lehetnek:
• A sótartály fedele nincs rendesen lezárva, ezért a sóoldat kiáramolhat a mosogatási térbe. Ilyen esetben megfelelően zárja le a fedelet.
• A fedélen hajszálrepedés található, és ki kell cserélni.
• A tartály feltöltésekor só ömlött a mosogatási térbe. Ilyen esetben válasszon egy rövid ciklust és futtasson üresen, edények nélkül egy mosogatást.

Ez vízkő lehet. Ilyen réteg akkor képződhet, ha a víz keménységi foka túl magas és vízlágyítósó-funkció nélküli mosogatóport vagy tablettát használ, nincs vízlágyító só a vízlágyítórendszerben. Ilyen esetben után kell tölteni a vízlágyító sót vagy vízlágyítósó-funkcióval rendelkező multifunkciós tablettát kell alkalmaznia (pl. Somat All in One-t vagy Somat Gold-ot). Ha a vízkeménység (a német vízkeménységi skálán) 21°dH érték felett van, multifunkciós tabletták használata mellett is képződhet vízkő. Ilyen esetben a multifunkciós tabletták használata mellett , vízlágyító sót is kell tölteni a sótartályba. A mosogatógép kézikönyvének megfelelően ellenőrizze a vízlágyító egységet, hogy lássa, a helyi vízkeménység szerint van-e beállítva.
Azonnali megoldás: Indítsa el üresen a mosogatógépet Somat géptisztítóval a legintenzívebb programon. Ez eltávolítja a vízkőlerakódásokat. Ha egy elmosogatott edényadag teljes mértékben fehér, nem oldódó bevonattal van borítva, akkor az edényeket a helyükön hagyhatja úgy, hogy a mosogatógépet a mosogatógép-tisztítóval üzemelteti. Kivétel: savra érzékeny anyagok, pl. a zománc vagy a díszített edények.

Az oxidációt valószínűleg az elfogyasztott ételfajta okozza. Az ételmaradékok, pl. a mustár, a tojás, a hüvelyesek, a hal ként tartalmazhatnak, és az az ezüst fakulását okozhatják. A mosogatógépben a kéntartalmú ételmaradékoknak több ideje van reakcióba lépni a tárgyakkal, mint a kézi mosogatás során. A Somat tabletták ezüstvédő funkciója megakadályozza az ezüst oxidációját, amennyiben az oxidálódást az ételmaradékokból fennmaradó kénes összetevők okozzák. Ha nagy mennyiségű az ételmaradék, vagy a mosogatógépet csak rendszertelen időközönként használják, azt javasoljuk, hogy az ezüstöt használat után közvetlenül mosogassa el kézzel, vagy az ezüst cikkek betöltése után rögtön futtasson egy hideg előöblítést a mosogatógépben. Kerülje továbbá a mosogatógépben az ezüst és a rozsdamentes acél közvetlen érintkezését. Azonban nem csak a külső hatások okozzák az ezüst oxidálódását. Az ezüst bevonat összetétele és a készítési folyamat döntő szerepet játszik. Például a 800 jelölésű ezüst magas réztartalma miatt (1000-ből 200 rész) arany vagy világos barna színűre változhat. Emiatt kevésbé alkalmas a gépi mosogatáshoz. Azonban, ha galvánfürdőben utólagos ezüstbevonatot kapott, akkor 90-es vagy 100-as értékű ezüstrétegként fog viselkedni. Azok a nagyon régi ezüst evőeszközök, amelyek az idők során lekoptak, és bizonyos esetekben az alap anyaga is láthatóvá vált, különösen hajlamosak az oxidációra. Az ilyen evőeszközöket ne tisztítsuk már mosogatógépben. Általánosságban nincs rá mód, hogy az ezüst étkészletek oxidálódását elkerüljük. Az ezüst cikkeken az elszíneződést fém polírozással el lehet távolítani.

Ez a „szivárványszín” egyfajta oxidáció, amit bizonyos ételfajták okoznak, mint például a karfiol, zeller, karalábé, gomba, burgonya vagy a párolt hal. Az is lehetséges, hogy az ilyen összetevőket tartalmazó mosogatóvíz elszíneződéseket okoz a mosogatógépben lévő más cikkeken. Ezek a szivárványszínek nagyon vékony rétegek, amelyek az acélra tapadnak. Élettanilag teljes mértékben ártalmatlanok, és mosogatógép tisztítóval vagy fém polírozással el lehet távolítani.

Ezek a rozsdamentes acélból készül edényeken és evőeszközökön megjelenő rozsdafoltok általában más forrásokból származnak. Lehetnek nem rozsdamentes csavarok, például amelyek a lábosok és edények fogantyúit rögzítik. Egyéb forrás lehet még a lepattogzott zománcedény, hámozókés, teaszűrő vagy kismértékben ötvözött acélból készült konyhai eszközök. A rozsdafolt másik gyakori oka az edénytartó kosarak sérült műanyag borítása, amely miatt az alatta lévő fém pálcáknak való kitettséget jelent. A kialakult rozsdát ezután a gépben a mosogató víz eloszlatja, és az megtelepszik a rozsdamentes acél cikkeken. Maga a mosogatószer nem okozhat rozsdát. Ritka esetekben a csapvíz is hordhat rozsdát a mosogatógépbe.

A rozsdamentes acélon a leggyakoribb a lyukkorrózió, amelynek az anyagon destruktív hatása van, általában a késpengék különösen érzékenyek erre. A lyukkorrózió apró, tűszúrásszerű lyukakban kezdődik, ami szabad szemmel nem látható. A lyukak növekedésével a sérült területek több milliméteresre nőhetnek, a lyukak sötét szürke – fekete színűek és szemcsés szerkezetűek lesznek. A korrózió oka a felületi védőréteg károsodása. Ezt a roncsolást az ivóvízben és ételmaradékokban jelen lévő közönséges só okozza. Továbbá, az ételekben lévő savak is ezt a hatást erősítik. Ezért fontos a vízlágyító só tartályának feltöltésekor, hogy semennyi ideig se maradjon vízlágyító só a mosogatógép alján vagy más részein. Az újabb mosogatógépeknél ez úgy kerülhető el, ha futtat egy előöblítést vagy egy rövid ciklust, az esetlegesen kiömlött vízlágyító só vagy a tartályból távozott sóoldat leöblítéséhez. A lúgos termékek, mint a mosogatószer-oldat nem okoznak lyukkorróziót a rozsdamentes acél felületeken.

Az üvegkorrózió kialakulása, amely a tejszerű homályosságot okozza, az érintett üveg típusától és a mosogatási feltételektől függ. A vegyszerekkel szembeni ellenálló képessége ellenére az üveget egy idő után a tiszta víz vagy vizes oldatok is károsíthatják. Ennek következményeként az összetevők kioldódhatnak és az üveg patinásnak látszik. A hatást a nedves és száraz fázisok közötti állandó váltakozás és a hőmérsékletugrások (egy közepes mosogatási ciklus során) is erősítik. A homályosság vagy a tejszerű csíkok kialakulása hosszú idő alatt alakulhat ki a mosogatógépben való tisztítás eredményeként. Mivel az üveg csillogó és átlátszó, minden rendellenesség egyszerre észlelhető. Fontos, hogy nincs összefüggés a használt mosogatószer és a jelenség között. Az üvegkorrózió bármilyen automata mosogatógéphez való mosogatószer esetében felmerülhet. A Somat All in One vagy a Somat Gold azonban rendelkezik beépített üvegvédő funkcióval, amely hosszabb ideig segít az üvegkorrózió elleni védelemben.
Adunk egy hasznos tippet a jövőre nézve: Amikor új üvegterméket vásárol, keresse a mosogatógépben való tisztíthatóságra vonatkozó jelölést vagy megjegyzést. Bizonyos gyártók garantálják az üvegek bizonyos számú mosogatási ciklusa során az ellenállóságot.

A vízlepergető felületnek köszönhetően a műanyag nehezen szárad és a száradási idő alatt ez cseppek kialakulásához vezet. Továbbá a műanyag alig nyeli el a hőt, ezért szárad lassabban, mint a más anyagfajták. A műanyag felület állapotától (kor, durva felület, karcolások stb.) és a mosogatógép szárítási teljesítményétől függően, egyes cikkek enyhén nedvesek lehetnek, amikor kiveszi őket a gépből.

A karcolások mindig az üvegfelület mechanikai behatásának eredményei. Alig van olyan napi használatban lévő ivópohár, amely nem mutatja ezt a károsodási jelet. A gépi mosogatás során a karcolások és összekoccanások jelei különösen akkor jönnek létre, amikor egymásnak vagy kemény tárgyaknak ütköznek. Ez történhet a gépbe való behelyezéskor, vagy mert a rekeszben olyan közel állnak egymáshoz, hogy összeérhetnek. Ezek kör alakú dörzsölődéseket eredményezhetnek a pohár kerületén, mert a poharak általában forognak a mosogatás során. A karcolások lehetnek egyediek vagy megjelenhetnek a teljes poháron. Össze is olvadhatnak, hogy egy fehér foltot vagy kört képezhetnek. Ezek a koccanási jelek olyan előzetes sérülések, amelyek szabad szemmel általában nem láthatók. A mikroszkóp alatt észre lehetne venni a pikkelyszerűen elhelyezkedő finom karcolásokat. Csak többszöri mosogatógépben való tisztítás után válnak láthatóvá a finom repedések. Általában a karcolásszerű nyomok sem láthatóak eleinte szabad szemmel. Minél gyakrabban mosogatja gépben az üveget, annál inkább láthatóvá válnak a karcolásszerű nyomok, mert a víz és a vizes mosogatóoldatok behatolnak a karcolásokba vagy finom repedésekbe. Ennek következményeként a már meglazult üvegrészecskék elválnak. Végül a folyamatot a forró mosogatási ciklus és a hideg közbenső ciklus közötti hőmérsékletesés is gyorsítja.

Az általános vélekedéssel ellentétben, miszerint az üveg nagyon sima és áthatolhatatlan, az üveg felülete valójában durva és egyenetlen, amely csak mikroszkóp alatt látható. A koszrészecskék behatolhatnak ezekbe a résekbe a használat és a mosogatás során is, és a mosogatási feltételek (kiválasztott program, tisztítási hőmérséklet, permetezési nyomás stb.) függvényében, lehet, hogy nem minden mosogatáskor távolíthatók el. Különösen a magas poharak esetében fordulhat elő gyakrabban, amelynek alsó részét a szórókar nem mindig éri el. A kémiai folyamatok miatt ezek a részecskék idővel változnak, és a poharakban szagokat idéznek elő. A pohár használatakor a szag a pohárban található italra is átragadhat. Ez a hatás különösen a szénsavas ásványvíznél észlelhető, mert az emelkedő szénsav-buborékok a pohár faláról leválasztják, és a felszínre hordják a részecskéket.
A régóta használatban lévő poharakon lévő üvegkorrózió is változást okoz felület szerkezetében, és megkönnyíti a mikroszkopikus részecskék számára, hogy a felületen megragadjanak.
A kellemetlen szagok poharakból való kiküszöbölésében segíthet, ha egymás után sokszor magas hőmérsékleten elmosogatjuk a poharakat. Ennek során úgy kell elhelyezni a poharakat, hogy a szórókar a felületük minden részét elérje. A feltételek és a pohár kora függvényében, lehetséges, hogy ez sem szünteti meg teljesen a szagokat.