Skip to Content

Török lepénykenyér

Adag: 4 fő

Összetevők:

  • 200 g tönkölyliszt (1050-es típusú)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 100 ml víz (langyos)
  • 2 db paradicsom
  • 10 g petrezselyem (két részre osztva)
  • 400 g darált bárányhús
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál fokhagymaolaj
  • 1/4 teáskanál szárított medvehagyma
  • 1 teáskanál őrölt chilipehely
  • 1/2 teáskanál kömény
  • 1 citrom (leve) a díszítéshez
  • 1/2 teáskanál szumák a díszítéshez
  • tönkölyliszt a behintéshez
  • bors

Edények: sütő, szita, nagy tál, sütőpapír vagy pizzakő, papírtörlő, vágódeszka, kés, hőálló tál, zsírpapír, nyújtófa

Melegítsük elő a sütőt a legmelegebb fokozatra (230–300 °C), és helyezzük bele a pizzakövet vagy a sütőpapírt, hogy felmelegedjen. Szitáljuk bele egy nagy tálba a tönkölylisztet némi sóval, és lassan adagoljuk hozzá a langyos vizet és az olívaolajat. Nagyjából 5 percig gyúrjuk át alaposan a tésztát, amíg puha és ruganyos nem lesz.

Osszuk fel nagyjából teniszlabda méretű tésztagolyókká, takarjuk le egy nedves papírtörlővel, és hagyjuk körülbelül 10 percig pihenni.

Tegyük a paradicsomokat egy hőálló tálba, és engedjük tele forró vízzel. Hagyjuk így nagyjából 30 másodpercig, majd pucolás előtt gyorsan hűtsük le jégfürdőben.

Aprítsuk finomra a petrezselymet. A felét tegyük félre a díszítéshez. Egy nagy tálban keverjük össze a darált bárányhúst, a felkockázott paradicsomokat, a felaprított petrezselyem felét, a paradicsompürét, a szárított medvehagymát, a fokhagymaolajat, az őrölt chilipelyheket, valamint a köményt. Ízesítsük sóval és borssal

Nyújtsuk nagy, körülbelül fél centis körökké a tésztagolyókat egy jól meglisztezett felületen. Helyezzük át a zsírpapírra.

Kenjük a bárányos keveréket vékonyan a tészta tetejére, és finoman nyomkodjuk bele az ujjunk hegyével. A zsírpapírral együtt helyezzük a pizzát a sütőbe, és óvatosan oszlassuk el a forró sütőpapíron. Süssük nagyjából 5–8 percig, amíg buborékok nem jelennek meg rajta, és meg nem barnul a széle. Ismételjük meg, amíg el nem fogy a tészta és a feltét.

Szórjuk meg petrezselyemmel. Ha van kedvünk, ízlés szerint csöpögtessünk rá citromlevet és szórjuk meg szumákkal. Tekerjük fel és fogyasszuk egészséggel!

Aggaszt a sok mosogatnivaló? Ne fájjon a fejed!

Miután átélted az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnod. A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!

Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheted a szeretteiddel töltött időt!

További részletek

  • Vissza a kezdőlapra

  • A megfelelő apropó

    Ne keress kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt.

  • Partnerségre léptünk a Kitchen Stories™ csapatával, hogy rátalálhass a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheted vendégeidet a lábukról. Fedezd fel az összes receptet!