Adag: 12 db
Összetevők:
- 500 g fekete ribizli
- 250 g zselatin (1:2)
- 350 g liszt
- ¼ evőkanál só
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 50 g cukor
- 85 g vaj
- 185 ml író
- 1 cukorral kikevert tojás a kenéshez
- 2 evőkanál Cointreau (választható)
- vaj vagy krémsajt a tálaláshoz
Edények: főzőedény, kézi botmixer, 2 befőttesüveg, tepsi, sütőecset, sütő, süteményszaggató, sütőpapír, vágódeszka, kés, nagy keverőtál, nyújtófa
A lekvár elkészítéséhez távolítsuk el a ribizliket a szárukról, majd mossuk és szárítsuk meg őket. Egy botmixer segítségével pürésítsük a ribizliket, a zselatint és a Cointreau-t. Öntsük át egy főzőedénybe, melegítsük fel közepes lángon, majd forraljuk nagyjából 4 percig. Töltsük át tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le a tetejüket, és hagyjuk kihűlni.
A kalácshoz melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és szükség szerint béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot. Vágjuk kockákra a vajat, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és az ujjainkkal morzsoljuk szét a vajas tésztát. Adjuk hozzá az írót, és gyúrjunk tésztát belőle. Nyújtsuk ki 4 cm vastagságúra a tésztát, majd szaggassunk ki belőle köröket egy süteményszaggató segítségével. Helyezzük őket egy tepsire kis helyet hagyva köztük. Verjük fel a tojást és kenjük meg vele a kalácsokat. Szórjunk meg minden kalácsot egy csipet cukorral, majd süssük sütőben nagyjából 20 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirul.
Vegyük ki a tepsiből a kalácsokat, majd hagyjuk őket kihűlni. Tálaljuk vajjal vagy krémsajttal és a házi készítésű feketeribizli-lekvárral. Jó étvágyat!
Miután átélted az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnod. A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!
Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheted a szeretteiddel töltött időt!