Skip to Content

Kalács feketeribizli-lekvárral

Adag: 12 db

Összetevők:

  • 500 g fekete ribizli 
  • 250 g zselatin (1:2) 
  • 350 g liszt 
  • ¼ evőkanál só 
  • 3 teáskanál szódabikarbóna 
  • 50 g cukor 
  • 85 g vaj 
  • 185 ml író 
  • 1 cukorral kikevert tojás a kenéshez 
  • 2 evőkanál Cointreau (választható) 
  • vaj vagy krémsajt a tálaláshoz

Edények: főzőedény, kézi botmixer, 2 befőttesüveg, tepsi, sütőecset, sütő, süteményszaggató, sütőpapír, vágódeszka, kés, nagy keverőtál, nyújtófa

A lekvár elkészítéséhez távolítsuk el a ribizliket a szárukról, majd mossuk és szárítsuk meg őket. Egy botmixer segítségével pürésítsük a ribizliket, a zselatint és a Cointreau-t. Öntsük át egy főzőedénybe, melegítsük fel közepes lángon, majd forraljuk nagyjából 4 percig. Töltsük át tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le a tetejüket, és hagyjuk kihűlni.

A kalácshoz melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és szükség szerint béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot. Vágjuk kockákra a vajat, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és az ujjainkkal morzsoljuk szét a vajas tésztát. Adjuk hozzá az írót, és gyúrjunk tésztát belőle. Nyújtsuk ki 4 cm vastagságúra a tésztát, majd szaggassunk ki belőle köröket egy süteményszaggató segítségével. Helyezzük őket egy tepsire kis helyet hagyva köztük. Verjük fel a tojást és kenjük meg vele a kalácsokat. Szórjunk meg minden kalácsot egy csipet cukorral, majd süssük sütőben nagyjából 20 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirul.

Vegyük ki a tepsiből a kalácsokat, majd hagyjuk őket kihűlni. Tálaljuk vajjal vagy krémsajttal és a házi készítésű feketeribizli-lekvárral. Jó étvágyat!

Aggaszt a sok mosogatnivaló? Ne fájjon a fejed!

Miután átélted az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnod. A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!

Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheted a szeretteiddel töltött időt!

További részletek

  • Vissza a kezdőlapra

  • A megfelelő apropó

    Ne keress kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt.

  • Partnerségre léptünk a Kitchen Stories™ csapatával, hogy rátalálhass a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheted vendégeidet a lábukról. Fedezd fel az összes receptet!